Zorgvorm

Combinaties van zorgvormen zijn mogelijk, zowel binnen Rechtstreeks Toegankelijke Hulp (RTH) als Niet-Rechtstreeks Toegankelijke Hulp (NRTH). Deze zorgvormen bieden we aan voor alle doelgroepen.

“Ik woon zelfstandig, maar vind het moeilijk om mijn papieren in orde te houden. Kan ik hiervoor hulp krijgen?”
“Ik woon nu nog thuis, maar wil alleen gaan wonen. Wie helpt mij hierbij?”
“Ik woon nu op een studio en krijg vanuit de leefgroep bij de minderjarigen begeleiding, kan ik dit blijven krijgen als ik volwassen ben?”
“Ik wil gaan samenwonen met mijn lief, maar we vinden het allebei moeilijk om een huisvesting te vinden die binnen ons budget past. En hoe moeten we alles regelen als we samenwonen?”

Deze individuele begeleiding is bedoeld voor personen die zelfstandig wonen, al dan niet alleen of met hun partner/kinderen. De soort ondersteuning die je daarvoor nodig hebt, kan verschillen.

  • Psychosociale begeleiding in het wonen: hulp bij de organisatie van (dagelijkse) activiteiten of advies rond relaties of de opvoeding van je kinderen.
  • Psychosociale begeleiding in het werken: hulp bij je job in een sociale of culturele organisatie, bij een particulier of in een bedrijf. Daarbij ontvang je geen verloning of arbeidscontract, maar je hebt wel een zinvolle dagbesteding.
  • Praktische hulp: bij het aankleden, eten bereiden, zich verplaatsen of dingen aanreiken. De begeleider komt aan huis om je te helpen met dagelijkse activiteiten.
  • Maatschappelijke ondersteuning: hulp bij het invullen van papieren, opvolgen van je financiën, opvolgen van je fysieke en psychische gezondheid, …
  • Oproepbare permanentie: je kan aansluiten bij een oproepsysteem waarbij we garanderen dat er binnen een korte termijn iemand bij je langskomt om je te helpen.
  • Globale individuele ondersteuning: als je zowel praktische hulp als begeleidingen nodig hebt, kan de begeleider je helpen om een aantal taken te organiseren. Hij kan ook een aantal praktische taken overnemen.

Mensen die een vraag hebben naar assistentie thuis of die iemand als assistent willen tewerkstellen kunnen hiervoor ook bij ons terecht.

Een begeleider maakt een afspraak met jou voor een gesprek. Hij kan naar jou toe komen (mobiel), jij komt naar de begeleider (ambulant) of een aantal zaken kunnen via de telefoon besproken worden. Een begeleiding duurt maximaal 2 uur.

Download hier onze aanmeldingsprocedure.

“Ik ga halftijds werken, maar verveel me soms op de dagen dat ik thuis ben. Meer gaan werken lukt niet, maar ik zou wel in de tuin willen werken op de dagen dat ik niet naar mijn werk moet. Kan ik dit doen?”
“Ik kreeg een ticket “niet toeleidbaar naar werk” van de VDAB/Actiris. Moet ik nu hele dagen thuis blijven?”
“Ik werk normaal voltijds, maar door het slechte weer is er “economische werkloosheid”. Kan ik mijn dagen niet op een andere manier invullen?”
“Ik ben werkloos, kan iemand mij helpen in mijn zoektocht naar geschikt werk?”

 

In de dagondersteuning bieden we een gevarieerd aanbod, van praktische begeleiding bij de job tot een zinvolle dagbesteding.

Als je niet kan of mag gaan werken, gaan we samen met jou op zoek naar een daginvulling. Deze kan in groep of individueel zijn, binnen of buiten onze voorziening. In het kader van inclusie gaan we maximaal opzoek naar mogelijkheden binnen het regulier aanbod. Je kan ervoor kiezen om een halve of een ganse dag aan te sluiten.

Deze activiteiten kunnen van werk- tot vrijetijdsgerelateerd zijn. Voorbeelden van activiteiten die aangeboden worden, zijn tuinwerk, horeca, ondersteuning op de gemeente, creatief aan de slag gaan, sport, snoezelen, massage, koken, …

Initiatieven waar wij mee samenwerken zijn:

AMAB Asse
Maatwerk Aurora Groot-Bijgaarden
Beschuttende werkplaats Pajottenland Lennik (Eizeringen)
Maatwerkbedrijf BWB (Londerzeel, Breendonk, Willebroek)
Zonnelied vzw

De Lork vzw
De Poel vzw
De Stroom (dagbesteding MPC Sint-Franciscus)
De Hoeve Roosdaal
Hoeve Heierveld Asse
Begeleid werken Halle-Vilvoorde
Pajot Begot Roosdaal
Natuur-educatief centrum Paddenbroek Gooik
WZC Keymolen Lennik
Kleuterschool Sint-Godelieve Lennik
OCMW Lennik Den Bleek
’t Smiske Asse
Gemeentebestuur Asse
CC Asse
Openbare bibliotheek Asse
WZC Hof ter Waarbeek Asse
GLS De Regenboog Asse
Belgisch centrum voor geleidehonden vzw (dopjesactie)
Erasmus Hogeschool Jette
– Café Gust Lennik (i.k.v. kerstmarkt Lennik)
– KVLV Lennik (azaleaverkoop tvv Kom op tegen kanker)
– Gezinsbond afdeling Sint-Martens-Bodegem

Download hier onze aanmeldingsprocedure.

“Ik mocht altijd thuis blijven wonen, maar nu mijn ouders zelf naar een woon-zorgcentrum gaan, zoek ik een eigen plekje, waar voortdurend begeleiding is op mij op te vangen.”
“Ik woon zelfstandig, maar heb ’s avonds en ’s nachts nood aan begeleiding, waar kan ik terecht?”
“Ik zit nu op internaat en wil niet opnieuw thuis gaan wonen. Ik kan niet alleen wonen en zou als ik volwassen ben ook in groep willen wonen, bestaat dit?”

Afhankelijk van de vraag van de cliënt en het beschikbare budget wordt bekeken voor welke ondersteuning de cliënt beroep doet op de begeleiding en voor welke ondersteuning er extern gezocht wordt (familie, reguliere diensten,….). We hebben een divers aanbod.

In de woonondersteuning bieden we van mobiele begeleiding in de eigen woning tot een volledige residentiële ondersteuning in onze groepswoningen.
De woonondersteuning is een module die voor langere tijd aangeboden wordt. Toch is het mogelijk om in De Ketelberg Lennik en in Ter Linde Asse voor een korte periode te logeren, vb. als vakantie, om de context te ontlasten, in crisissituaties, …

De woonondersteuning start wanneer je thuis komt van je werk of dagbesteding en duurt tot je ’s ochtends opnieuw naar je werk of dagbesteding vertrekt. Je woont in dit geval meestal in een tehuis of een kleinschalige groepswoning.

Naast de individuele en groepsbegeleiding is er een permanentiesysteem dat op de eigen locatie of op afstand hulp biedt.

Daarnaast kan er op de verschillende domeinen van het leven hulp geboden worden: ADL (Activiteiten Dagelijks Leven), administratie, relaties, psychisch welzijn, werk, vrije tijd, … Samen maken we hier afspraken over. Deze staan in het ondersteuningsplan dat 2-jaarlijks geëvalueerd wordt.

Download hier onze aanmeldingsprocedure.

“ Ik woon zelfstandig en krijg ondersteuning  van een thuiszorgdienst. Ik wil graag ook eens op stap kunnen gaan, naar een optreden, bioscoop, een tentoonstelling, … Kan ik hiervoor bij jullie terecht?”
“Een buurman brengt mij als vrijwilliger geregeld naar het ziekenhuis en rijdt met mij naar de winkel om boodschappen te doen. Kan hij via jullie organisatie verzekerd worden en een vrijwilligersvergoeding krijgen?”
“Wij willen onze dochter zo lang mogelijk thuis blijven opvangen. Mijn vrouw zou hiervoor minder gaan werken. Maar kunnen jullie haar als assistente voor onze dochter te werk stellen?”

Wij kunnen

  • je ondersteunen bij het zoeken, selecteren en aanwerven van persoonlijke assistenten of begeleiders
    • uit de ruime groep medewerkers van het MPC Sint-Franciscus
    • door aanwerving van persoonlijk assistent(en) samen met de cliënt/budgethouder
    • door een gezinslid als jouw assistent aan te werven en tewerk te stellen
    • door vrijwilliger(s) in te schakelen met een vrijwilligersovereenkomst
  • voor jou het werkgeverschap over de aangeworven assistent(en) opnemen
  • je persoonlijke assistenten en begeleiders coachen
  • je ondersteunen in de samenwerkingsrelatie met je assistent(en)
  • je helpen bij een optimale besteding van je budget

Een Persoonsvolgend Budget (PVB) biedt je de kans om je zorg en je gewenste ondersteuning zelf te organiseren of in te kopen.  Bij je thuis of waar je ze ook nodig hebt.

Onze diensten kunnen je ondersteunen in elke stap van het proces. Van aanvraag, over op zoek gaan naar een assistent, tot de effectieve tewerkstelling van deze persoon.

Wij maken graag een afspraak voor een vrijblijvende kennismaking.

Download hier onze aanmeldingsprocedure.