een speciale kookles in Ter Linde Asse
Wist je dat onze gasten ook echte kooklessen kunnen volgen in ter Linde Asse? Chef Arlette en Jan Coussens vertellen je er hier alles over.
Chef Arlette: “Ik geef les in het CVO van Anderlecht en kom elke week naar Asse om een achttal gasten van de volwassenenwerking ter Linde op te leiden. Dit schooljaar konden zij een module trendy fastfood volgen, nadat we vorig jaar ook al klassieke fastfood deden. Het voordeel van deze module is dat er heel wat speciale keukentechnieken aan bod komen, die we kunnen oefenen. Er zitten bijvoorbeeld ook Franse keukentermen in en sommigen zijn daar echt al goed mee weg. Onze gasten leren ook op een heel fijne manier samenwerken, en zijn intussen al zo opgeleid dat deze klas echt draait als een Rolls Royce. Als ik hier bezig ben, vergeet ik vaak hoe speciaal de setting wel is.
Ze leren hoeveelheden precies af te wegen, met hun handen werken, maar ook opdienen, afwassen, materialen klaarzetten, de koelkast nakijken, labelen, voorbereiden voor de diepvries, noem maar op. Hygiëne is mijn stokpaardje, dat vind ik superbelangrijk. Sommigen hebben op school al een keukentraject gedaan of werken in de bakkerij de Hoeve Heierveld, en zo konden ze van de eerste les meedraaien. Het zijn zeker geen leken waarbij je van 0 moet beginnen.
In de cursus zelf maken we dus fastfood, maar er zitten ook veel vegetarische gerechten en slaatjes bij. Wat we maken hangt ook een beetje af van wat Hoeve Heierveld kan oogsten. Die opbrengst wordt dan verwerkt in onze gerechten. In de winter hebben we uiteraard minder oogst dan in de zomer.
We starten altijd om 13u. Dan geef ik een korte uitleg aan het bord of ik neem mijn PC mee en degenen die met de GSM kunnen werken, kunnen via de link het recept downloaden. Dan kunnen ze zelf alles meevolgen. We nemen de tijd voor een koffie en rond 17u is de les gedaan. Dan degusteren we wat we gemaakt hebben. Wij maken hele toffe dingen, ze komen elke week met veel goesting naar de les.”
Tussendoor bewonderen we hoe goed en zelfstandig de gasten aan het werken zijn.
Jan Coussens, Projectverantwoordelijke Hoeve Heierveld: “Dit project is ooit vrij toevallig ontstaan. Binnen een subsidiedossier zijn we met het CVO in contact gekomen. Zij zochten proefprojecten om met mensen met een beperking aan de slag te gaan. Wij waren ook op zoek naar een partner om het koken en bakken verder onder de knie te krijgen. Niet alleen voor onze gasten, maar ook voor onszelf. Op termijn willen we namelijk in de schuur van Hoeve Heierveld een ontmoetingsplek lanceren met eenvoudige gerechten. Dat wordt een leer/werkplek voor onze gasten. Zo kunnen ze hun talenten ontdekken, ook in de bediening. Daarna kunnen ze misschien zelfs doorstromen naar een reguliere, betaalde job. Ook hiervoor zijn we in contact met een aantal partners in Asse om de mogelijkheden verder te verkennen. De gasten maken ook heel bewust de keuze om deze opleiding te volgen, eerst krijgen ze een infomoment en dan beslissen ze of ze al dan niet meedoen.”
Arlette: “Het is niet de bedoeling om er een hobbynamiddag van te maken. Vandaag maken we enkel Italiaanse koekjes omdat ik net terug ben van een studiereis naar Italië in het kader van een Erasmus+-project, maar meestal maken we een volledig gerecht met verschillende technieken. We herhalen ook na de les nog even wat we allemaal geleerd hebben. Af en toe zoeken we ook naar recepten voor producten die we kunnen verkopen in het winkeltje van Hoeve Heierveld, om wat afwisseling te brengen in het aanbod. Het gebeurt ook vaak dat onze gasten zelf recepten aanbrengen die ze graag willen maken. ”
Jan: “Uiteraard vraagt dit project ook investeringen, zoals deze grote oven die we van CVO kregen, of een snelkoeler, waarvoor we sponsoring moeten zoeken. Ons kookvuur is bijvoorbeeld door Cera gesponsord. Ook in het keukengerief hebben we geïnvesteerd.”
Arlette: “Een afwasmachine zouden we nog kunnen gebruiken😉, want dat is telkens een hele klus.”
Chef Arlette is van basisopleiding huishoudkundige, maar zij zag daar weinig toekomstperspectief in en heeft zich in de hotelschool volledig herschoold tot kok/traiteur. Zij staat intussen meer dan 40 jaar in het onderwijs, en is intussen sinds eind juni met pensioen. Zij droomt ervan om een paar mooie verre reizen te maken. Het is haar van harte gegund, maar wat zal ze gemist worden!
We zijn benieuwd naar haar opvolger, die in september de garde overneemt.