Achter de schermen met Johan

Johan Eylenbosch, Schrijnwerker: “Ik ben eigenlijk 25 jaar geleden gewoon hier komen solliciteren… en ik werk hier nog steeds. Dat zegt toch wel iets, vind je niet?

In mijn team zitten Lander en Emerik voor het schrijnwerk. Johnny doet het lassen en onderhoud van de auto’s. Eric is onze loodgieter, en Geert en Sven nemen alles op het gebied van elektriciteit voor hun rekening. Brecht verzorgt het tuinonderhoud. Rudy en Frederik zijn onze schilders, en Tom is heel veelzijdig en helpt met van alles. Kurt doet al het werk buitenshuis en is vaak onderweg. Rein coördineert het hele team.

Als we elkaar nodig hebben voor bepaalde projecten, werken we samen. We springen allemaal in voor elkaar.

Wat maken we zoal? We maken speciale stoelen op maat, zowel voor de grotere als de kleinere cliënten, omdat die lastig te vinden zijn. Ook beveiligen we vaak apparaten in de kamers van onze gasten, zoals televisies of andere schermen. We repareren ook veel dingen die kapot gaan door intensief gebruik. Onlangs hebben we een mooie deur gemaakt voor de time-out ruimte in Tussensprong, met gezichtjes erop (zie foto). Daar ben ik best trots op. We hadden een stevige deur nodig, maar wilden iets anders dan de standaard metalen staven. Als je dan hoort dat wat je hebt gemaakt een verbetering is voor de leefomgeving van de cliënten, geeft dat veel voldoening.

Hoe gaan we te werk? Eerst tekenen we het project uit en maken we een proefstuk. Dat laten we zien aan de begeleiders van de betreffende leefgroep. Vaak vragen ze om aanpassingen. Als die gedaan zijn, en na goedkeuring van de offerte, voeren we het project uit. De leefgroep betaalt de kosten van het materiaal. Soms moeten we ook dringende reparaties uitvoeren, zoals wanneer een deur snel moet worden gerepareerd na beschadiging. Elke dag is anders en onvoorspelbaar, vooral in de schrijnwerkerij. Dat vind ik juist leuk, die afwisseling. Ik kan mijn creativiteit goed kwijt. En er is altijd wel iets dat op maat van een cliënt moet worden ontworpen.

Bij het MPC is er ook altijd de mogelijkheid om bijscholing te volgen. Dat vind ik heel positief. Ik heb bijvoorbeeld twee jaar avondschool gevolgd in houtbewerking. Daarvoor kreeg ik 100 uur ter beschikking omdat het relevant was voor mijn werk. Je moet wel kunnen aantonen dat het nodig is en dat je de lessen bijgewoond hebt.

Hoe ouder je wordt, hoe meer arbeisduurvermindering… dat is nog een voordeel dat dik in orde is! 😁 Dat alles maakt dat ik hier na 25 jaar nog steeds heel tevreden ben.