Cat vertelt over haar job als begeleidster

“Hier kan je je eigen plekje vinden en toch deel uitmaken van het grote geheel”

In het middelbaar heb ik de studierichting bejaardenzorg gevolgd en in het leerplan was er ook een stage voorzien bij personen met een beperking. Na die stage wist ik zeker dat ik in deze richting verder wou gaan.  Zo koos ik voor een 7de jaar leefgroepwerk en daarna voor een graduaat orthopedagogie. Toen ik verhuisde en op zoek ging naar een nieuwe werkgever, kwam ik al snel uit bij het MPC. Het is een vrij grote organisatie ten opzichte van het kleine dorp waar de hoofzetel zich bevindt.

Binnen het MPC had ik zoveel keuze qua leefgroepen met diverse populaties dat ik niet goed wist waar te beginnen. Toen stelden ze me voor om als piloot te starten, en zo kon ik veel verschillende leefgroepen leren kennen. Er heerst ook een familiare sfeer, ondanks het feit dat er veel personeelsleden zijn. Wat erg fijn is, is dat je de directie gewoon mag aanspreken met hun voornaam. Er zijn veel groeikansen en er is een grote variatie aan taken die je kan opnemen in de leefgroep.

Ik haal veel voldoening uit de begeleiding van onze cliënten. Zo was er een jongen die al van jongs af aan in een leefgroep verbleef en die weinig tot geen context meer had. Hij is  kunnen doorgroeien naar een toekomst waar hij zo zelfstandig mogelijk functioneert en een gelukkig leven leidt. Telkens die kleine stappen naar zelfstandigheid begeleiden en het eindresultaat mogen zien, da’s echt iets om trots op te zijn.

Deel uitmaken van het dagelijks leven van de gasten uit de leefgroep is heel fijn. Hen zien groeien en zich ontplooien is zo mooi. We genieten ervan om samen met hen te koken en hen daarna te zien genieten van een heerlijke maaltijd, zo gaan we ook vaak samen wandelen en kunnen we ondertussen gezellig kletsen.

Er heerst een fijne werksfeer in het MPC. De teams zijn divers samengesteld, wat erg leerrijk is en waardoor we elkaar goed aanvullen, een grote meerwaarde binnen een team. We zien ook dat een goed functionerend team een rechtstreekse invloed heeft op de dagdagelijkse werking met de gasten.

Elk jaar kunnen we een aantal dagen vorming volgen. Deze kunnen zowel gaan over je persoonlijke groei als over de werking. Dankzij deze vormingen krijgen we handvatten aangereikt die de leefgroep dan weer verrijken. Zo bouwen we een expertise op, en die delen met andere collega’s is zeker een meerwaarde.

De zorginstelling is best wel groot, maar toch voelt dit niet zo aan. Aangezien de leefgroepen verspreid zijn over de campus en over  buitenhuizen, kan elke leefgroep zich ontplooien tot een eigen plekje.  Een echt ‘thuis’ voor de gasten. Hierdoor kan je je eigen plekje vinden binnen de organisatie en deel uitmaken van het grote geheel, zonder dat het onpersoonlijk aanvoelt.